Boende i London FAQ
Funderar du på att flytta till London? Vi svarar på dina frågor kring boende i London. Hur funkar det med att hyra bostad och hur mycket kostar det att bo i London?
Ni kan även kolla in:
Flytta till London del 1 – Innan du flyttar till London
Flytta till London del 2 – De första veckorna i London
Flytta till London del 3 – Den första månaden i London
Såhär stannar du i Storbritannien efter Brexit
Har ni fler frågor om boende i London än de nedan hänvisar vi till Londonsvenskars Bostads Forum på Facebook.
Jag vill flytta till London, hur gör jag?
Om du har vidareutbildning eller bra arbetslivserfarenhet inom ett yrke så kan du söka jobb ifrån Sverige. Är du utbildad och har erfarenhet är det många företag anställer svensktalande ifrån London och i många fall får man boende fixat den första tiden vilket är ultimat. Se alltid till att någon är på plats i London för att kolla lägenhete innan du signar några kontrakt.
Har du endast gymnasieutbildning och lite eller ingen arbetslivserfarenhet så är det väldigt svårt att få jobb ifrån Sverige. Affär, pub och restaurang jobb annonseras ofta ut med en kort ansökningstid, söker man jobbet är det fullt möjligt att man får börja jobba redan nästa dag. Med sådan snabb omsättning så åker CVn från personer som inte är på plats i UK direkt ner i papperskorgen. Billigaste och enklaste sättet att flytta hit är att boka några veckor på ett vandrarhem eller hos en vän och söka jobb överallt. Första tiden kan du även hyra ett rum genom Airbnb, där privatpersoner hyr ut rum eller hela lägenheter under kortare tid. Få £25 att använda på Airbnb av oss här!
Vill du ha ett permanentboende på en gång rekommenderar vi att signa upp på Spareroom
.
Vad behövs för att flytta till London?
Svenskt pass (eller annat EU/EEA pass), pengar och ett tips är att förbereda ett engelskt CV. Svenskar (EU/EEA medborgare) behöver inte något arbetstillstånd eller visum för att bo eller jobba i UK (detta kan komma att ändras efter att BREXIT träder i kraft mars 2019). Låt ingen jobb/au pair agentur ta betalt för att fixa arbetstillstånd eller visum – detta är tyvärr ett vanligt bedrägeri.
Hur mycket pengar behöver man ha med sig?
Detta är oerhört individuellt men räkna med att du måste lägga ut pengar på deposit för en lägenhet samt en, två eller fler månadshyror. Att ta sig runt i London och åkkort kostar en del och det kan uppkomma en del oförutsägbara kostnader.
Vi skulle rekommendera att du har absolut minst 20 000kr sparade även om det finns ett fåtal Londonsvenskar som kommit med 3000 kronor på fickan och klarat sig galant. Dock för 20 år sedan En månadshyra ligger i snitt på £700 så för att ha råd med deposit, inköp till ditt nya boende och för att kunna leva under första veckorna känns runt 25000 kronor mer rimligt.
Hur kan man förbereda sig?
Saker man kan göra hemma innan man åker är;
- Spara ihop pengar
- Söka jobb
- Börja kolla efter boende
- Förbered ett engelskt CV
- Kolla upp vilka områden i London som lockar
Passa på att kolla upp områden i London man vill bo i och hur enkelt det är att ta dig till ditt jobb då London är stort och att pendla mellan east till west är inte alltid så kul i rush-hour. Samt väldigt dyrt!
När man är på plats;
- Skaffa engelskt mobilnummer
- Söka jobb på plats
- Boka intervju för National Insurance number (N.I.) och skaffa ett bankkonto.
Varför inte skaffa bostad först?
Detta är det dyraste misstaget man kan göra och även det vanligaste. I UK så finns det oerhört många bedragare har man inte varit inne i lägenheten och inspekterat den med egna ögon så är det fullkomligt möjligt att lägenheten/rummet inte existerar överhuvudtaget. Vill de dessutom att ni ska visa bevisa på att ni har tillräckligt med pengar genom att visa upp ett Western Union kvitto eller bank detaljer eller liknande så är de definitivt bedragare, gör ni det så ser ni aldrig mer de pengarna.
Men det finns även andra anledningar, de bästa, billigaste och lagliga boendena erbjuds inte till arbetslösa, står det NO DSS i annonsen så vill de inte ha arbetslösa och detta skriver majoriteten av uthyrare. Andra viktiga anledningar är att kontrakten är på 6-12 månader och kan inte brytas, att hitta en ersättare som tar över kontraktet är inte heller så lätt och godkänns inte alltid utav uthyraren. Så var säker på att du har råd med kontraktet och verkligen kommer stanna kvar i London innan du skriver på ett kontrakt det kan bli väldigt dyrt annars eftersom det är fullt möjligt att du blir betalningsansvarig för återstoden av kontraktet, iom våra personnummer och kronofogden så är det inte heller svårt att driva in utländska skulder i Sverige. Sista anledningen är en mer praktisk anledning, om du inte vet var du kommer jobba så finns ju risken att rummet du tar är på helt fel sida om stan och din pendling till jobbet kan bli både tidskrävande och onödigt dyr samt att det är väldigt svårt att göra en realistisk budget för att se om man har råd med rummet/lägenheten om man inte vet vad man kommer att tjäna.
Hur skaffar man ett bankkonto?
Bankkonto skaffar man genom att ta med sig pass och adressbevis till banken, giltiga adressbevis är; el/gas räkningar, bankbrev, hemtelefonräkning. För att få ett adressbevis be din svenska bank att skicka ett kontoutdrag till det boende du har första tiden i London och vips så har du ett adressbevis. Många oroar sig och tror att en vandrarhemsadress inte duger till konton, N.I. och jobb med mera men det är helt i onödan, UK struntar fullkomligt i om du bor på vandrarhem, hotell, polarens soffa eller har en egen lägenhet med kontrakt, det enda de bryr sig om är att du bor någonstans och att du kan bevisa det.
Vilken bank ska man välja?
Det är knappt någon skillnad alls på baskonton utan förmåner så vilken bank ni tar spelar knappt någon roll samt det kan vara svårt att öppna konto i UK. Så ta på er smarta kläder och gå in med pass och adressbevis, var beredda på att en del sager nej helt utan skäl, andra kan hitta på att ni behöver otroligt mycket mer papper och bevis samt N.I. nummer för att få öppna ett konto, inget av detta stämmer men de gillar att krångla till det, ni kan då hänvisa till deras egna websidor för baskonton eller helt enkelt gå till en annan bank. Samma kedja men kontoret 500 meter bort kan säga ja istället, en del nöjer sig till och med endast med pass fastän adressbevis är ett krav.
Vilka områden är säkra att bo i?
Ingen och alla! London är en storstad med miljontals invånare, brott händer i alla områden. Men London är en säker stad, varje dag bor och jobbar folk i alla Londons områden utan att något händer dem, likadant så kommer det vara för er om ni bara använder erat sunda förnuft. Gå inte runt och vifta med dyrbara saker och drick er inte så fulla att ni inte vet var ni är. Sen finns det många myter som att söder och öster ska vara farliga områden, det stämmer inte. Sen andra verkar tro att ju centralare man bor desto mindre chans är det att man råkar ut för brott, statistiken är faktiskt tvärtom det sker mer rån, ficktjuveri, misshandel och våldtäkter i centrala London än längre ut. Av de 6 Londonområden med mest brott ligger 5 av dem i centrala London med Marylebone (nära Oxford Street, Edgware Road, Marble Arch) på tredje plats (5te plats i Storbritannien) med 1613 brott mellan januari 2012 och juni 2013.
Det viktiga med ett område är att ni känner er bekväma där dag som natt inte vad rykten och statistiken säger. Så innan ni skriver på ett kontrakt besök stället flera gånger och gå runt, kolla in affärer, pubar och restauranger i området.
Hur väljer jag ett område att bo i?
När du väl har ett jobb så följ de närmaste DLR, overground, tåg, tunnelbana och buss linjerna utåt mot zon 2 till 4 åt båda hållen från jobbet och kolla upp lite utav de områdena som pendlingen passar till. Sydost och österut är ofta billigare än norr och väst. Man får även mer för sina pengar i zon 2 och utåt, kvaliteten blir bättre och storleken på rummen större, fler rum kommer med trädgårdar än i centrala London samt mataffärerna är billigare likasom pubarna och restaurangerna.
Jag har hittat en sängplats i zon 1 för £400+ i månaden, det är väl billigt och bra?
Dessa sängplatser i delade rum är ofta över-prisade och inte tillåtna. För samma pris så kan man hitta ett eget singelrum i en trevlig house-share med vardagsrum och trädgård istället för dessa lägenheter där två eller fler sover i varje sovrum och tre eller fyra sover i vardagsrummet. Den enda personen här som tjänar pengar är den som hyr ut olagligt (oftast illegalt i andrahand) och tar ut circa £1000 till 1500 i månaden mer än vad marknadshyran ligger på om ni skulle hyra direkt ifrån mäklaren/ägaren själva. Det är även olagligt att överbefolka lägenheter, max 2 personer i ett dubbelrum och max 1 i ett singelrum och ingen får sova i vardagsrum. De flesta councils (kommuner) kräver även en HMO registering för att få hyra ut lägenheter till 3 eller fler personer och dessa sängplatskollektiv skulle aldrig klara en inspektion från council. Skulle sedan mäklaren/ägaren komma på att det bor så många i lägenheten så blir ni ganska snart vräkta och iomed att lägenheten hyrs illegalt i andrahand så har man mycket få rättigheter om man blir vräkt. Dessa uthyrare skyddar kanske inte heller depositen i ett deposit protection scheme vilket krävs enligt lag.
Vad är rimligt att betala i hyra?
Genomsnittshyran för ett eget rum i London är £639.00 i månaden. Detta beror helt på vilket område men desto centralare samt närmare stationer och busstop desto dyrare blir det. Som första rum för nykomlingar på låginkomstjobb så bör ni satsa på ett singelrum för ca £500 max i månaden, rum i den prisklassen kan man absolut hitta om man letar smart och följer våra tips. Skippa zon 1 om du har liten budget, det är ytterst sällan man kan hitta något prisvärt i centrala London.
Vad är depositionsavgift och mycket betalar man i depositionsavgift, vad är deposit protection scheme/ tenancy deposit scheme?
En depositionsavgift betalar man så gott som alltid när man hyr något i UK, det är en avgift som motsvarar 4-6 veckors hyra. Avgiften tas ut av mäklaren/hyresvärden och behålls under hela hyresperioden, den är tillför att skydda uthyraren mot kostnader hyresgästen kan orsaka genom att skada lägenheten och/eller inventarierna eller kostnader som uppstår om hyresgästen lämnar lägenheten innan hyrseperioden har gått ut. Denna avgift måste ALLTID skyddas i ett utav tre oberoende schemes; Deposit Protection Service http://www.depositprotection.com/ My Deposit http://www.mydeposits.co.uk/ eller Tenancy Deposit Scheme http://www.tds.gb.com/ . Depositen måste skyddas inom 30 dagar efter att ni har betalat den och ni måste få ett certifikat från schemet den hålls i med erat referensnummer, detta är inte ett kvitto som uthyraren själv skriver ihop och även om det ser ok ut så gå till deposit schemets webbsida och dubbelkolla att den verkligen satts in där. Fråga redan innan ni skriver kontrakt och betalar någonting var de kommer förvara eran deposit. Varje år förlorar många hyresgäster stora summor pengar pga att depositen inte skyddats.
Var/hur kan man leta rum/lägenhet?
Det finns många sätt att leta rum/lägenheter på men vill man hitta både fräscht, billigt och praktiskt boende så är det att rekommenderar att kolla in TFL’s pendlingskartor.
Utgå från ditt jobb och följ buss/tåg/tunnelbane/DLF/overground linjerna utåt till zon 2-4, på så sätt så kommer du hitta ett område som är billigt OCH har en bra resväg till jobbet. Områden som kan se ocentrala ut kan ha jättebra resvägar till central London så det kan ta 10-15 minuter att ta sig in från zon 3 medans det kan ta lika lång tid eller längre att ta sig från zon 1 i väster till zon 1 i öster. Buss är billigare än tunnelbana och tåg, uteslut inte heller cykelpendling. Läs mer om att ta dig runt Londonhär.
När man väl valt ut några områden som verkar bra, billiga och passar jobbet så besök dem flera gånger vid olika tidpunkter för att se hur det känns, kolla in affärer, pubar och restauranger i området. Börja sedan kolla efter små lokala mäklare i det området ni vill bo i, de har annonser i sina fönster, kolla efter “To Let” skyltar utanför bostadshus i området och ring numret på skylten. Kolla även in annonstavlor i vanliga affärer där private uthyrare ofta sätter ut annonser.
En utmärkt plats att hitta rum i redan existerande flatshares http://www.spareroom.co.uk/ .
Vi har en dedikerad sida för boende på Facebook; Boende i London.
Gumtree kan ha bra annonser men detta är den sidan med flest bedrägerier också. Vad man än gör så ska man kolla in rummet/lägenheten i person, aldrig skicka pengar eller bevis på inkomst innan och inspektera allt, leta efter spår av mögel och ohyra. Måste något repareras innan eller vid inflyttning se till att få detta i skrift innan ni går med om något, speciellt om detta är en av anledningarna till att ni går med på att hyra rummet/lägenheten. Googla även uthyraren/mäklaren innan ni går med på något, är det som kommer mesta dels negativt gå därifrån. Finns det ingen eller väldigt lite information var försiktig många mäklare är så fruktansvärda att de regelbundet byter företagsnamn för att inte förknippas med dålig kritik alternativt deras förra företag gick i konkurs och nu har de öppnat nytt. Om ni inte hittar mycket information fråga om andra har hört talas om dem och vad de vet.
Jag och min kompis vill bo i samma lägenhet, går det?
Klart det går! Det är enklare om ni går ihop och hittar en hel lägenhet genom en agentur än att söka efter två lediga rum i en flatshare då det är sällan kommer två bra rum samtidigt. Dock kan det bli svårt att hitta egen lägenhet när man just har kommit till Storbritannien och inte har ordentliga referenser, fast jobb eller bankkonto. Ni kan fixa lägenhet genom att ha en “Godman” dvs någon som står på kontraktet för er, såsom en förälder.
Tips från coachen:
-Istället för att låsa fast er i varandra leta varsitt rum i varsin flatshare i samma område istället.
-Kom även ihåg att vänskapen testas rejält när man bor så närainpå någon som man är vän sedan tidigare så att dela rum avråder vi de flesta. T
Hur hyr jag rum/lägenhet?
Uthyraren kommer be om referenser från arbetsgivare och ofta från din tidigare hyresvärd samt en karraktärsreferens. De kommer även kräva att få se ID så som pass och kontoutdrag från din engelska bank. Om du inte har en engelsk jobbreferens och utdrag från en engelsk bank så är det mycket möjligt att de antingen nekar dig eller de kräver en engelsk borgenär som går i god för dig och/eller 6 månaders hyra iförväg. Om ni inte är studenter strunta i denna lägenhet och leta vidare när ni har fixat allt som krävs. Är ni studenter är detta väldigt vanligt, ni kan leta vidare och hitta privata uthyrare som accepterar CSN som bevis på inkomst men förbered er på att detta mycket väl kan vara vad som krävs så att ni inkluderar det i eran budget.
Om ni inte har alla papper som krävs direkt så erbjuder många att mot en holding deposit ta bort annonserna och inte visa rummet/lägenheten för någon annan och vänta med uthyrning tills ni har alla papper iordning. Gå absolut inte med på detta, till skillnad mot en lägenhets/rums deposit så behöver de inte skydda en holding deposit, det är även mycket vanligt att de visar lägenheten och hyr ut den ändå samt behåller eran holding deposit vilket de kan göra helt lagligt genom att inte godkänna de referenser ni kommer med. Även om de verkligen inte annonserar ut rummet/lägenheten så är det väldigt vanligt att de behåller avgiften genom att inte godkänna något av era papper. Det finns fler rum i London så sluta stressa skaffa referenser och kontoutdrag och leta vidare.
Jag studerar och uthyraren vill ta 6 månaders hyra i förskott är det ok?
Det är väldigt vanligt att de som inte har ett jobb krävs på 6 månaders hyra iförväg, ni kan leta vidare för det finns många privata uthyrare som kan acceptera er ändå. Men går ni med på detta kolla verkligen upp så att lägenheten är i bra skick, att kontraktet är lagligt och rättvist samt att de använder sig utav deposit protection scheme. Igen googla mäklaren för att se om det dyker upp negativa eller positiva saker om dem.
Hur fungerar bostadskontrakten?
Det vanligaste kontraktet är AST (Assured Shorthold Tenancy), det är oftast ett kontrakt som gäller i 6-12 månader och när tiden gått ut så går det antingen över i ett tillsvidare kontrakt med en månads uppsägningstid från båda hållen eller så väljer de att förnya kontraktet med ytterligare 6 eller 12 månader. Se till att ni har en 6 month break clause om ni accepterar ett 12 månders kontrakt. I kontraktet så ska det stå var , hur och varför eran deposit skyddas (obs detta ersätter inte kravet på ett kvitto från deposit protection schemet) samt om ni får ha husdjur eller inte, vad som ingår i hyran, namnet och addressen på lägenhetens ägare. Läs igenom det noga och fråga både uthyraren och någon oberoende om det är något ni inte förstår eller undrar över. De flesta uthyrare föstår inte själva sina kontrakt och vet ofta inte om de är lagliga eller ej iom att det vanliga är att man köper en mall från internet eller en advokatbyrå så lita inte blint på uthyraren, har de inte köpt en mall utan skrivit ihop nagot själv på en sida så är de sällan helt lagliga. Andra slags kontrakt är licence agreements, det betyder att frukost ingår samt att uthyraren eller någon som jobbar för dom kommer in och städar hela lägenheten inclusive erat sovrum, väldigt få ska ha dessa kontrakt men uthyrare försöker ofta bluffa med dessa eftersom licence agreements inte kräver att man skyddar depositen, gå inte med på att det om det inte är studentkorridor eller liknande. Läs upp hur UK fungerar innan ni börjar leta rum, ju mer man vet desto mindre chans är det att man blir lurad http://england.shelter.org.uk/get_advice/private_renting Tänk på att om ni är ett gäng kompisar som hyr tillsammans och star på samma kontrakt så kan uthyraren kräva er alla på kostnader som en av er gjort sig skyldig till.
Men om man inte har ett kontrakt då?
Om man inte har ett kontrakt så gäller statutory law, dvs om man inte bor med ägaren/uthyraren och betalar hyra månadsvis så har man en AST iallafall och en månadsuppsägningstid gäller samt depositioner maste skyddas. Bor man med uthyraren/ägaren så har man mindre rättigheter, depositen behöver inte skyddas samt uppsägningstiden är på samma period som man betalar hyra, så betalar man veckovis så är uppsägningstiden en vecko, månadsvis så är den en månad.
Vad är skillnaden på att hyra eget eller bo med en live in landlord?
Bor de med en live in landlord så har du väldigt lite rättigheter, du är en excluded occupier, din deposit behöver inte skyddas och det är väldigt lätt för din landlord att vräka dig har ni inte gått med på en viss hyra under en viss tidsperiod så kan de även höja hyran när som helst. Du kan heller inte få bryta ditt kontrakt genom att hitta en ersättare.
Vad bör göras vid inflyttning?
Ta kort på hur lägenheten/rummet och allt som ingår ser ut vid inflyttningen, se till att en inventeringslista görs och dateras samt signeras om ni så blir tvungna att skriva listan själva. Det som ska finnas på listan är alla inventarier som finns i lägenehet samt i vilket skick de är i, gå även igenom varje rum och dokumentera skicket väggar, tak och golv är i, samt trädgård och ytterområden som ingår.
Vad är council tax?
Council tax är en kommunskatt och går till att betala för sopphämtning, vägar och andra utgifter som kommunen har. Avgiften betalas varje månad i 10 månader och storleken beror på kommunen man bor i samt storleken på bostaden. Bor man själv i lägenheten så får man 25% rabatt. Studenter behöver inte betala council tax MEN då måste det endast bo studenter i bostaden, därför så är det bättre att studenter och personer som arbetar bor var för sig. Kostnaderna skiljer sig beroende på vilken kommun du bor i men för en person som bor själv i en etta i centrala London ligger det på ca £900 per år.
Bör jag skriva ut mig? Vad händer om jag skriver ut mig?
Om du har som plan att bo och jobba i UK i mer än ett år så ska du skriva ut dig från flyttdag nummer ett, om du ska studera eller jobba som au pair så är du undantagen från det kravet. Att skriva ut sig är inget farligt man förlorar inte sitt medborgarskap och man kan lätt skriva in sig igen när/om man flyttar tillbaka. Du bör skriva ut dig eftersom kommuner i Sverige för pengar efter hur många personer som bor i kommunen till skolor, äldrevård, väggunderhåll med mera. Att en person saknas från Svappavaara gör ju inte så mycket men tänk er om Stockholm, Göteborg och Malmö har flera tusen som saknas men som de fortfarande får pengar för, det kan betyda sämre skolor och äldrevård i mindre orter och uppsägningar av personal. Sen iom att ni jobbar och skattar här i UK så är det UK som ska betala för eran vård även om ni får vård i Sverige. Är man utskriven så får man byta in sitt körkort mot ett engelskt istället för svenskt när det går ut. Varje gång man flyttar inom UK så är det bra att meddela Skatteverket sin adress ändring.
Kan jag rösta i Sverige eller ska jag rösta i UK?
Som svensk så kan man rösta i de svenska valen på Sveriges ambassade på visa tider innan valdagen i Sverige. Det som krävs att man har med är sitt pass. Är man utskriven så skickas de svenska röstkorten till din engelska adress tillsammans med information om poströstning, röstkort och ID kan tas med till Sveriges ambassad för röstning.
Man kan även rösta i vissa val i UK om man skriver in sig på röstlängden i UK, detta bör man göra eftersom det blir lättare att öppna bankkonton och att få kredikort och lån om man står med på röstlängden. Man skriver upp sig genom att kontakta sitt lokala councils electoral service och ber om ett formulär till electoral register/roll, man får sedan röstkort hemskickade till sig varje gång det är ett val som svenska medborgare får rösta i.
Hur fungerar sjukvården i UK?
Som EU/EEA medborgare så kvalificerar man för sjukvård i UK så fort man har börjat jobba och skatta i UK, studenter på kurser längre än 6 månader kvalificerar också från dag nummer ett samt au pairer kvalificerar för sjukvård via sin värdfamilj. Kvalificerar ni för sjukvård på någon av dessa grunder så ska ni absolut inte visa upp ett svenskt försäkringskort eller betala dyra avgifter för vård, insistera på detta, kom ihåg lita aldrig blint på myndighetspersoner eftersom de ofta kan ha fel. Sjukvårdssystemet heter NHS och är oftast gratis eller åtminstone väldigt billig, preventivmedel och gynundersökningar är helt gratis, vanliga receptbelagda mediciner kostar £8.05 per recept.
Läs mer här om vård, tandläkare och sexualmottagningar i London.
Hur söker jag sjukvård i UK?
När man har bosatt sig i ett område så ska man registrera sig med en GP (husläkare), gör detta omedelbart vänta inte tills ni blir sjuka. För akuta saker som olycksfall och allvarliga sjukdomar, andnöd, blodförlust och liknande så ska man ringa ambulans via 112 eller omedlebart ta sig till en A&E (accidents & emergencies), för icke akuta saker som remisser till andra läkare, halsfluss och liknande så ska man boka tid hos sin GP, mindre olyckor som inte kräver akutvård så kan man använda sig utav minor injury units eller walk in clincis. Vid hosta, halsont och huvudvärk så kan man fråga en apotekare om råd eller ringa NHS Advice på 111 för råd. För att hitta en GP, walk in clinic eller sjukhus I ditt bostadsområde knappa in din postkod här http://www.nhs.uk/service-search
Jag har ett svenskt Europeiskt Försäkringskort gäller det?
NEJ! Det europeiska försäkringskortet går inte på vilken nationalitet man har utan endast beroende på var man är bosatt och skattar. Är man bosatt i UK och skattar här så ska man använda sig av ett engelskt European Health Insurance Card (EHIC) och inte ett svenskt, det ska man ta med sig när man åker på semester till Sverige eller resten av EU/EEA länderna. Detta gäller oavsett om man är utskriven eller ej eftersom det ä skatten man betalar som betalar för rätten till sjukvård. Beställ ditt kort härifrån gratis http://www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcareabroad/EHIC/Pages/about-the-ehic.aspx